προσφατες αναρτησεις

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

«Η Εκκλησία είναι η σωτηρία αυτών που χάνονται»

Η νέα αυτή αρχή του χρόνου ας είναι η αρχή της καλής υποψίας ότι τελικά ο Χριστός δεν είναι ένας τελώνης ηθικής, δεν είναι ένας τύρρανος που στέκει και παραφυλά για να τιμωρήσει· η Εκκλησία Του δεν είναι μια κάστα εκλεκτών, ούτε μια συμμορία μαυροφόρων, δεν είναι ένα επίγειο δικαστήριο αλλά ένα πνευματικό νοσοκομείο.
------------------------------
Οι κληρικοί δεν είναι εκπρόσωποι ή αντιπρόσωποι του Θεού αλλά διακονητές των Μυστηρίων, μιας και ο Θεός είναι παρών στην Εκκλησία Του άρα δεν έχει ανάγκη από αντιπροσώπους. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι σαν να παραδέχεται ότι ο Θεός απουσιάζει από την Εκκλησία Του.
------------------------------
Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος θα πει: «Η Εκκλησία είναι η σωτηρία αυτών που χάνονται». Και ο Ντοστογιέφσκι θα σημειώσει ότι ο Χριστός δεν είναι μόνο για τους καθαρούς, για τους ηθικούς, αλλά ήρθε και γι'αυτούς που «ποτέ τους δεν θεώρησαν τον εαυτό τους άξιο για τη Βασιλεία Του», δηλαδή για εκείνους που ναι μεν αμάρτησαν αλλά έχουν συναίσθηση της αμαρτίας τους και έτσι ταπεινώνονται, μετανοούν και παλεύουν και ελπίζουν ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι τους.
------------------------------
Κανείς μας δεν είναι τέλειος, κανείς μας δεν είναι άμεμπτος, όλοι μας έχουμε πέσει και θα πέσουμε, όλοι μας έχουμε σφάλλει και θα σφάλλουμε, όλοι μας έχουμε πληγώσει, απογοητεύσει, προδώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Όλοι μας όμως έχουμε και την ευκαιρία να πάψουμε να ζούμε μέσα στον τάφο του εγωισμού και ν'αναστηθούμε.
Σε όλους μας δίδεται η ευκαιρία να δούμε τον Θεό από αυτή την ζωή.
Λέγει ένας όσιος πατέρας ότι "η μετάνοια είναι η πρώτη όρασις του Θεού". Όλα από κει αρχίζουν, με την μετάνοια ανακαινιζόμαστε και βάζουμε νέα αρχή.
------------------------------
Κάθε τέλος μια αρχή και κάθε αρχή ένα τέλος. Και κάπου εκεί, στην πάλη των προσωπικών μας αποφάσεων και επιλογών στέκει ο Χριστός. Στέκει έτοιμος να επέμβει, να βοηθήσει, να αναστήσει, να φωτίσει, αρκεί να Τον αφήσεις. "Κύριε, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ και ελέησόν με" και αμέσως η παρουσία Του γεμίζει χρώμα την μουντίλα σου, γεμίζει με ευωδία την ζωή σου.
------------------------------
Νέο έτος, νέα αρχή.
Και ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ιστορίας σαν κομπάρσος μοιάζει που σε λίγο θα απολυθεί, γιατί ο Χριστός ο οποίος είναι πέρα από τον χρόνο, σε κάνει να αντιληφθείς ότι τελικά ο χρόνος δεν έχει εξουσία πάνω σου, γιατί είσαι αιώνιος όπως η Αγάπη σου.