προσφατες αναρτησεις

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Κάθε μας «Σαρακοστή» δεν Είναι Τίποτα Αλλο Παρά ένα Προοίμιο της Ανάστασης

 Κάθε μας «Σαρακοστή» δεν Είναι Τίποτα Αλλο Παρά ένα Προοίμιο της Ανάστασης.
 
Paulos Papadopoulos
Πόσο παράξενα ενεργεί η Χάρις του Θεού κατα την εξομολόγηση.
Ο άνθρωπος έρχεται πολλές φορές φοβισμένος, λόγο της ντροπής που νιώθει. Όταν όμως καταφέρει και ξεπεράσει τον φόβο, τους δισταγμούς του και ομολογήσει την αμαρτία του αρχίζει και λευτερώνεται.
------------------------------
Τα μάτια αρχίζουν να γεννούν δάκρυα, το κορμί πάλλεται από το ρίγος που το διαπερνά. Πριν, ο άνθρωπος ήταν κατηφής και σκλάβος, τώρα ζει την ανάπλαση της ψυχής του, βιώνει χωρίς να το συνειδητοποιεί την αποδοχή του από τον Θεό, από την πλάση, από τον κόσμο ολάκερο και συνταράσσεται, περνά από το σφίξιμο στην ανάπαυση, από την αγωνία στην ανακούφιση.
------------------------------
Μπορεί για αρκετή ώρα ο άνθρωπος να συντρίβεται μέσα στο μυστήριο. Το σώμα του να κουράζεται από το κλάμα, τα μάτια του να γίνονται κόκκινα, το σώμα του να μαζεύεται καθώς εξιστορεί την αμαρτία του, όμως το παράδοξο είναι ότι κατα την διάρκεια και ειδικά μετά την συγχωρετική ευχή ο άνθρωπος -αν και σωματικά καταβεβλημένος- νιώθει μία ευεξία. Ενώ πριν ήταν κομμάτια, τώρα νιώθει πλήρης, σώος, ακέραιος. Είναι η Χάρις που ήρθε και υπερκάλυψε την σωματική κούραση, που θεράπευσε την ασθένεια, που ένωσε την θρυψαλιασμένη ψυχή, είναι η λευτεριά από την αμαρτία που κάνει τον άνθρωπο να θέλει να χορέψει, να τρέξει, να τραγουδήσει, να αγκαλιάσει.
Γεμίζει ο άνθρωπος ενέργεια και χαρά. Ειρηνεύει.
------------------------------
Παράξενα ενεργεί η μετάνοια. Παράξενα ενεργεί το μυστήριο. Ενώ συντρίβεσαι για μια στιγμή, την άλλη πετάς, ενώ νιώθεις σαν να πεθαίνεις μετά ζεις όπως ποτέ σου δεν έζησες.
Είναι η αναπνοή της ψυχής που δίνει πνοή στην ξεχασμένη χαρά της ανάστασης. Και γίνεται η Ανάσταση παρόν στην ζωή σου κι ας μην τελειώνουν ποτέ οι ημέρες της «σαρακοστής».
Μόνο αυτοί που το ένιωσαν μπορούνε να καταλάβουν.
------------------------------
Και είναι ανεκτίμητο δώρο να βλέπεις ψυχές που σου είπανε τα μύχια των καρδιών τους να σε αποχαιρετούν με φωτεινό πρόσωπο, με μάτια ειρηνικά, με χείλα χαμογελαστά.
------------------------------
Τελικά, κάθε μας «σαρακοστή» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προοίμιο της Ανάστασης.