Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ο Αγιος Wilfrid της Υορκης


ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΗΝ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
      Ο  Αγιος Wilfrid (αρχικά γράφονταν Wilfrith?..  γεννηθηκε το 633 η΄634 - εκοιμηθη το 709.  Γεννήθηκε στο (Νορθούμπριαν)  Northumbrian , ανηκε σε  οικογενεια  ευγενων, εισήλθε στο  μοναχισμο απο  την  εφηβικη του  ηλικια. 

      Σπούδασε στο Lindisfarne(Λιντισφραν), στο Canterbury(Καντερμπουρι), στη Γαλλία, και στη Ρώμη.Επέστρεψε στο Northumbria  περίπου το 660, και έγινε ο ηγούμενος μιας νεοσύστατης Μονής στο Ripon(Ριπον). 
      Το  664 ο Wilfrid(Γουιλφριντ) υποστηριξε  την θεση  της Ρωμαικης Εκκλησιας στην Σύνοδο του Whitby (Γουαïτμπι), και έγινε διάσημος για την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η Ρωμαϊκή μέθοδος για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Η επιτυχία του οδήγησε τον γιο του βασιλιά που  ονομαζονταν Alhfrith(Αλφριθ), να τον διορίσει Επίσκοπο της Northumbria. Ο Wilfrid ομως προτιμησε να υπηρετησει στην Gaul διοτι  εκεινη  την εποχη  υπηρχε ελλειψη  επισκοπου με  κανονικη  χειροτονια εκει. 
       Κατά τη διάρκεια της απουσίας του Wilfrid , ο πριγκιπας Alhfrith εκανε  μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του πατέρα του,βασιλια  Oswiu (΄Οσβιου). Ο βασιλιας Oswiu επαυσε τον Wilfrid απο  τα  καθηκοντα του και διορισε επισκοπο στην Northumbria  τον  Ceadda στη θέση του, με αποτέλεσμα να αποσυρθει ο  Wilfrid στο Μοναστηρι του στο Ripon για μερικά χρόνια, μετά την άφιξή του πίσω στη Northumbria.
 Ο αρχιεπισκοπος του Καντέρμπουρι Θεοδωρος Tarsus(Ταρσεας) το 668 απεκατεστησε ξανα στην θεση του τον Wilfrid και καθηρεσε τον Ceadda.
       Στα επομενα  εννεα  χρονια  ο αγιος Wilfrid  ασχοληθηκε με την εκπληρωση των επισκοπικων του καθηκοντων , ιδρυσε μοναστηρια,εχτισε  εκκλησιες,αναβαθμισε την  λειτουργικη  ζωη . Ωστόσο επισκοπή του ήταν πολύ μεγάλη  σε  εκταση, και ο Αρχιεπισκοπος του  Καντέρμπουρι Θεόδωρος θέλησε να μεταρρυθμίσει την Αγγλική Εκκλησία.Ηθελε να  διαλυσει τις μεγαλες μητροπολεις και να δημιουργησει  μικροτερες. Όταν Wilfrid ηρθε  σε  συγκρουση  με τονEcgfrith(Εγκφριθ), τον νεο  βασιλιά  της  Northumbrian, ο  Θεόδωρος βρηκε  την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του παρά τις αντιρρήσεις του Wilfrid. 
         Ο βασιλιας Ecgfrith της Υορκης εξορισε τον Wilfrid απο το βασιλειο της Υορκης και ετσι ο αγιος Wilfrid  ταξιδεψε στην Ρωμη και ανεφερε το ζητημα του στον Παπα της Ρωμης Αγαθωνα , ο  οποιος  αποφανθηκε θετικα υπερ του αγιου Wilfrid, αλλά ο βασιλιας Ecgfrith αρνήθηκε να τιμήσει το παπικό διάταγμα και να συμμορφωθει με αυτο. Ο Wilfrid εξορισθηκε στο Selsey αμεσως μολις επεστρεψε απο την Ρωμη,  μακρυα απο την Northumbria, όπου ίδρυσε  μια επισκοπη και μετεστρεψε τους  ειδωλολατρες κατοικους του βασιλειου του Sussex σε χριστιανους. 
Τελικα  ο Θεόδωρος και ο αγιος  Wilfrid ρυθμίσαν τις διαφορες τους και ηλθαν σε ομονοια .Ο αρχιεπισκοπος Θεοδωρος  προετρεψε τον νεο βασιλια της Northumbrian , τον βασιλιά Aldfrith , να  επιτρεψει  την επιστροφη απο την εξορια του αγιου Wilfrid. O Aldfrith συμφωνησε ,αλλα το 691 εξορισε τον αγιο ξανα .
         Ο  Wilfrid πήγε στην Mercia, όπου βοήθησε ως  ιεραπόστολος στην διαδοση του χριστιανισμου  και λειτούργησε ως επίσκοπος του βασιλειου της Mercian. 
         O Wilfrid το ετος 700  εκανε έκκληση προς τον Παπα της Ρωμης για την νεα εξορια που του επεβληθη , και ο Πάπας διέταξε να συγκληθει  συνοδος τοπικη των  Αγγλων  επισκοπων  για να αποφασίσει  για το θέμα.              Στη  συνοδο  αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Austerfield το ετος  702, οι  αντιπαλοι  του αγιου προσπάθησαν να κατάσχουν όλη την περιουσία του Wilfrid, και έτσι ο Wilfrid ταξίδεψε στη Ρώμη για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Οι αντίπαλοί του στο Northumbria τον αφόρισαν, αλλά ο Παπας πηρε την  πλευρά του Wilfrid, και αναγνωριστηκε η κανονικη του δικαιοδοσια στα μοναστηρια  Ripon και Hexham του Northumbrian . 
        Ο  Wilfrid εκοιμηθη   το 709 ή 710. Αμεσως μετά το θάνατό του,  ετιμηθηκε  ως άγιος.
Ο  ηγουμενος Στεφανος του Ripon εγράψε το συναξαριο του αγιου λίγο μετά το θάνατό του, και το μεσαιωνικό ιστορικό Bede επίσης έγραψε εκτενώς γι 'αυτόν. 
        Ο Αγιος Wilfrid  ήταν ο πρώτος  που εισηγαγε το τυπικο του   Αγίου Βενέδικτου στα αγγλικά μοναστήρια. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
στοιχεια εληφθησαν απο την αγγλικη βικιπαιδεια σε μεταφραση δικη μου το κατα δυναμιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΩΣ Ο ΠΑΤΗΡ,ΦΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ,ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ

ΦΩΣ Ο ΠΑΤΗΡ,ΦΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ,ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ  ΠΝΕΥΜΑ

προσευχη.....

προσευχη.....